Jag bakar!Recept

Att baka inför julen

är något jag nu lite smått påbörjat!

Inför 1:a advent så samlade jag ihop lite extra kraft och energi och gav mig på två recept som jag faktiskt aldrig bakat innan och båda gjorde succé så jag måste ju såklart se till att skriva ner dem här så att både jag och Ni får ta del utav godsakerna. 😉

Saffransbullar med smörkrämsfyllning (ca 30 st)

Fyllning
150 g smör, rumsvarmt
1 ½ dl florsocker
1 msk vaniljsocker

Deg
½ g saffran + 1 tsk strösocker
50 g jäst
3 dl mjölk, fingervarm
1 ½ dl strösocker
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
1 krm salt
3 ägg
225 g smör, rumsvarmt
12–14 dl vetemjöl

Dekorering
1 ägg

GÖR SÅ HÄR

1. Fyllning: Blanda ihop smör, florsocker och vaniljsocker till fyllningen i en skål. Klicka ut ca 30 små högar på en tallrik och ställ den i frysen i ca 1 tim.

2. Mortla saffran och strösocker. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt saffran, strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.

3. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord och dela den i ca 30 bitar. Forma släta bullar och lägg dem i aluminiumformar ställda på en plåt (vanliga pappersformar funkar också).

4. Ta ut smörklickarna ur frysen och tryck ner en bit i varje bulle. Låt bullarna jäsa i ca 25 min. Sätt ugnen på 250 grader.

5. Pensla bullarna med uppvispat ägg.

6. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 min. Låt dem svalna på ett galler.

7. Pudra florsocker över bullarna.

Jag fryste in mina (med florsocker på) och de var minst lika goda när vi åt dem även om jag pudrade dem med lite ytterligare florsocker innan servering för att de skulle se lite roligare ut. 🙂

Receptet hittade jag i en grupp på Facebook.

Carolina

About Author

admin

Kommentera